September 22, 2010

'Ενα μικρό αφιέρωμα για τους zapatistas ( 3 )

Καμπάνια - Ένα σχολείο για τους τσιάπας

Μεξικό: Έλληνες ακτιβιστές µάζεψαν χρήµατα για να φτιαχτεί εκπαιδευτήριο στην Τσιάπας. Άλλοι πήγαν επί τόπου και βοήθησαν στο χτίσιµο. Το επόµενο βήµα είναι η ίδρυση κλινικής. Την 1η Ιανουαρίου του 1994 το Μεξικό και οι ΗΠΑ υπέγραφαν την οικονοµική συµφωνία NAFTA. Την ίδια µέρα στην πολιτεία Τσιάπας εκδηλώθηκε η εξέγερση των Ζαπατίστας.

O EZLN (Ζαπατιστικός Στρατός για την Εθνική Απελευθέρωση) παρότι έγινε αρχικά γνωστός από τις πολεµικές επιχειρήσεις εκείνων των ηµερών, πολεµάει περισσότερο µε τις λέξεις παρά µε τις σφαίρες, όπως λένε ηγέτες του. Στην Ελλάδα οι Ζαπατίστας βρήκαν γρήγορα ακροατήριο. To 1995 δηµιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας» και λίγο αργότερα στην Αθήνα η «Οµάδα Αλληλεγγύης και Αντιπληροφόρησης Ya Basta» µε πρωτοβουλία της οποίας η Ελλάδα συµµετείχε µε 32 παρατηρητές στην παγκόσµια «Επιτροπή Παρατηρητών Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων» σε κοινότητες της Τσιάπας τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 1998, σε µια προσπάθεια να περιοριστούν οι βιαιότητες ενάντια στους ιθαγενείς.

Το 2000, ως συνέχεια των προηγούµενων πρωτοβουλιών συστάθηκε η οµάδα- καµπάνια «Ένα σχολείο για την Τσιάπας». Με βάση διπλωµατική εργασία φοιτητών στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ (των Σ. Σοφιανόπουλου - Γ. Πύλιουρη), σχεδιάζεται η δηµιουργία συγκροτήµατος εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων 1.600 τ.µ., µε αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, εργαστήρια, ξενώνες, τραπεζαρίες κ.λπ. Σε συνεργασία µε την ανεξάρτητη κοινωνική οργάνωση Enlace Civil (συντονίστρια προγραµµάτων υγείας, οικολογικής γεωργίας και εκπαίδευσης) οι υπεύθυνοι της καµπάνιας εκπονούν το πρόγραµµα δηµιουργίας του Κέντρου Επιµόρφωσης Δασκάλων, οι οποίοι εν συνεχεία θα στελεχώσουν τα ζαπατίστικα σχολεία στις κοινότητες της Τσιάπας.

Σε 4 χρόνια πραγµατοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα µε διπλό στόχο: τη συγκέντρωση των χρηµάτων για την κατασκευή του σχολείου, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις ή χορηγίες από ιδιωτικές επιχειρήσεις και την ενηµέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τον αγώνα των Ζαπατίστας. Ταυτοχρόνως, 131΄Ελληνες στελέχωσαν 23 οµάδες αλληλεγγύης οι οποίες δούλεψαν για την κατασκευή του σχολείου στο Μεξικό. Το σχολείο άρχισε να λειτουργεί σταδιακά από το καλοκαίρι του 2001 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2004. Στις 5-6 Αυγούστου του 2004 πραγµατοποιήθηκε συνάντηση – γιορτή στον Αυτόνοµο Εξεγερµένο Ζαπατιστικό Δήµο «Ρικάρντο Φλόρες Μαγόν» µε αφορµή τα εγκαίνια του Κέντρου Επιµόρφωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών. Αυτόνοµη δηµοτική κλινική Αφού ολοκλήρωσαν το σχολείο, οι άνθρωποι της καµπάνιας ανταποκρίθηκαν θετικά σ’ αυτό που οι ίδιες οι κοινότητες πρότειναν ως επόµενο πρόγραµµα έµπρακτης αλληλεγγύης: την κατασκευή αυτόνοµης δηµοτικής κλινικής, η οποία θα περιλαµβάνει ιατρείο, φαρµακαποθήκη και εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών θεραπευτικών φαρµάκων.

Στις 20 Φεβρουαρίου αναχώρησε η πρώτη οµάδα αλληλεγγύης για την κατασκευή του ιατροφαρµακευτικού κέντρου του Αυτόνοµου Εξεγερµένου Δήµου Φρανσίσκο Βίγια.΄Οποιος ενδιαφέρεται να συµµετάσχει σε κάποια από τις οµάδες εργασίας, µπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα 210.6452.252, 210.75.22.248, 6944.74.35.38, escuelapara@yahoo.com και για οικονοµική ενίσχυση στην Εθνική Τραπέζα, αριθµός λογαριασµού 068/759579-43. Η άλλη καµπάνια των Ζαπατίστας Σήµερα βρίσκεται σε εξέλιξη µια νέα πολιτική πρωτοβουλία των Ζαπατίστας. Το καλοκαίρι του 2005 οι Ζαπατίστας ξεκίνησαν συναντήσεις στις οποίες συµµετείχαν 55 πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, 103 ιθαγενικές οµάδες και οργανώσεις, 162 κοινωνικές οργανώσεις της αριστεράς και 453 καλλιτεχνικές και µη κυβερνητικές οµάδες και συλλογικότητες από όλο το Μεξικό.

Σε µία από τις συναντήσεις του Αυγούστου, o υποδιοικητής Μάρκος καλωσορίζοντας τους συµµετέχοντες, ανέφερε: “...Έχουµε να µάθουµε δύο πράγµατα, τις διαφορές µας και την κοινή µας συµφωνία, τον άλλο τρόπο να κάνουµε πολιτική. Να φτιάξουµε ένα νέο σύνταγµα, δηλαδή µια νέα κοινωνική συµφωνία. Χωρίς να χάσουµε ο καθένας το χρώµα του, να φτιάξουµε µια ζωγραφιά πλατιά που θα περιλαµβάνει όλα τα χρώµατα, χωρίς ιεραρχίες, µε συναίνεση και µε κοινό στόχο την αυτονοµία και την ανεξαρτησία...». Από την 1η Ιανουαρίου ο Μάρκος και οι Ζαπατίστας διασχίζουν όλο το Μεξικό. Θα συναντηθούν µε πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, µε τους αγρότες χωρίς γη, µε τους καταπιεσµένους εργάτες χωρίς µισθό, τους νέους χωρίς προοπτικές, µε τις εκµεταλλευόµενες πόρνες και µε όλους εκείνους που αποτελούν τους “από τα κάτω και από τα αριστερά” σ’ αυτή τη χώρα. Η περιοδεία θα καταλήξει τον Ιούνιο σε γενική συνέλευση στην πόλη του Μεξικού.

Ζapatistas - Bιβλιογραφία και διαδίκτυο

Μερικά πολύ αξιόλογα βιβλία που κυκλοφορύν στον ελλαδικό χώρο και μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερα για τους zapatistas είναι τα....

«Ζαπατίστας. Η φλόγα της εξέγερσης» -

- Συλλογή κειμένων της Γεν. Διοίκησης του EZLN και του Υποδιοικητή Μάρκος, από τα δύο πρώτα χρόνια της εξέγερσης.

Ή ακόμα απο την ιστοσελίδα (http://www.ezln.org).
Η ημιεπίσημη ιστοσελίδα των Ζαπατίστας οπού κάποιος μπορεί να βρεί όλο το σύνολο των ανακοινωθέντων του EZLN και άλλα ντοκουμέντα.