September 23, 2010

Eνα γράμμα απο την Κοπεγχάγη…….

Η Action G13 είναι μια πρωτοβουλία βασισμένη γύρω από την
κινητοποίηση για ένα νέο σπίτι νεολαίας (νεότητας). Ξεκινήσαμε με ένα και μοναδικό αντικειμενικό σκοπό, να βρούμε ένα νέο σπίτι νεολαίας. Για πολύ καιρό ως τώρα ψάχναμε σε κενά κτίρια στη Κοπεγχάγη και καταλήξαμε να επιλέξουμε το σπίτι στη G13 για αυτό το σκοπό. Σπίτι νεολαίας G13 Η τοποθεσία βρίσκεται στη βορειοδυτική περιοχή της Κοπεγχάγης (στο Nordvestkvarteret), κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Fuglebakken, και έχει υπέροχες δυνατότητες προοπτικής ως ένας νέος ελεύθερος χώρος.
Tο σπίτι έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με το προηγούμενο σπίτι νεολαίας στην οδό Jagtvej 69 και έχει μεγάλη αυλή. Καθώς το δημοτικό συμβούλιο της Κοπεγχάγης δεν μας αντικατέστησε, όπως υποσχέθηκε, το σπίτι επί της οδού Jagtvej 69, πήραμε το θέμα στα χέρια μας και βρήκαμε ένα νέο σπίτι. Έχουμε επισκεφτεί το σπίτι αναρίθμητες φορές και συμφωνούμε ότι είναι ένα υπέροχο μέρος, στο οποίο ανυπομονούμε να μετακομίσουμε, με τη βοήθειά σας. Η περιοχή ανήκει στο δήμο της Κοπεγχάγης, έτσι οι πολιτικοί δεν χρειάζεται να βρουν επιπλέον κονδύλια για να αγοράσουν το σπίτι για εμάς.
Τι είναι το G13; Είμαστε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από διαφορετικούς ανθρώπους, ομάδες και οργανώσεις όσων αφορά την κινητοποίηση για ένα καινούριο σπίτι νεολαίας στη Κοπεγχάγη. Αναπτυχθήκαμε μέσα από τη δυνατή και ποικίλη ενέργεια που προέκυψε μετά και κατά τη διάρκεια της έξωσης από το προηγούμενο σπίτι νεολαίας (στο Ugdomhuset στην οδό Jagtvej 69). Αυτή η ανομοιότητα είναι η δύναμη και ο πυρήνας της πρωτοβουλίας μας. Αυτό που μας ενώνει είναι ο αγώνας για ελεύθερο χώρο και η πίστη, πως τα συγκεκριμένα πράγματα που κάνουμε πρέπει να εφαρμοστούν σύμφωνα με τις απόψεις μας. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθούμε με αποτελεσματικό τρόπο να καταπολεμήσουμε καταπιεστικούς μηχανισμούς και εφαρμογές δομημένες πάνω σε ταξικό, φυλετικό, εθνικό και γενετήσιο προσανατολισμό μέσα στον ελεύθερο χώρο μας, μαζί με τον αγώνα για αυτό τον ελεύθερο χώρο. Δεν έχουμε αρχηγεία, όλες οι ουσιαστικές αποφάσεις αποφασίζονται σε συναντήσεις όπου όλα τα μέλη μας συμμετέχουν. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο παίρνουμε ένα σπίτι, αφότου η αστυνομία και οι πολιτικοί με αγαπημένη αρμονία προέβηκαν σε έξωση από το αγαπημένο μας σπίτι επί της οδού Jagtvej 69 την 1η Μαρτίου αυτού του έτους.
Η Κοπεγχάγη έγινε το κέντρο της επανάστασης στη βόρεια Ευρώπη και ο αγώνας για ελεύθερους χώρους για όλους. Δεκάδες χιλιάδες νέων και γέρων έχουν αναστατώσει την Κοπεγχάγη. Παρότι έχουμε αυξηθεί από το προηγούμενο έτος, τα αιτήματά μας δεν εισακούστηκαν από τους πολιτικούς, καθόλου. Έχουμε τη δυνατή αίσθηση ότι οι άνθρωποι του δημαρχείου δεν μας θέλουν στην πόλη. Γνωρίζουμε ότι όλες οι ανοησίες τους περί του να ακούμε τους ανθρώπους, για ένα ζωντανό πολιτισμό και για μια δημιουργική και ποικιλόμορφη Κοπεγχάγη δεν είναι τίποτα άλλο παρά κενές φράσεις σε μια απατηλή δημοκρατία. Ο χρόνος έφτασε για να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο. Αισθανόμαστε ότι υπάρχει η ανάγκη για μια δράση που θα προβεί σε εκ νέου κατάληψη του πολιτικού εδάφους. Μια δράση που ενσωματώνει και ενοποιεί όλους τους χιλιάδες των ανθρώπων που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και μισό χρόνο. Μια δράση που θα μας δώσει ένα νέο σπίτι νεολαίας.
Η Action G13 είναι μια αντίληψη και μια πρωτοβουλία δημιουργημένη στη βάση των συζητήσεων και των πολιτικών σκοπιμοτήτων που πραγματοποιούνται από την ημέρα της έξωσης από την οδό Jagtvej 69. Θα συνεχίσουμε να εφευρίσκουμε νέα εργαλεία και να κάνουμε πράγματα διαφορετικά από όσα έχουμε κάνει ως τώρα. Θα πραγματευτούμε μέσω της τηλεόρασης, του δημοτικού συμβουλίου και στους δρόμους. Θα ανεβάσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε οι πολιτικοί να λάβουν μέτρα.
Αποφασίζουμε με ποιον τρόπο θα πολεμήσουμε. Οποιοσδήποτε εκτός του θεσμικού μας πλαισίου βιώνει πως το πολιτικό σύστημα τα δικαστήρια και η αστυνομία εντείνουν τον έλεγχο και τη χρήση της δύναμής τους. Είτε μιλάμε για τη νεολαία των μεταναστών, ναρκομανείς, γραφίστες, καπνιστές χασίς, ρέιβερς, αλήτες, όλοι μας στην καθημερινή μας ζωή αντιμετωπίζουμε από την αστυνομία την ίδια καταπίεση, βία, παράνομες συλλήψεις, παρακολουθήσεις και παρενοχλήσεις. Βιώνουμε μια ακραία εγκληματικότητα από τα Μ.Μ.Ε., και από τους πολιτικούς, οι οποίοι γενικά δεν αμφισβητούν την αστυνομική καταπίεση και επίθεση στα νόμιμα δικαιώματά μας. Τους περασμένους 6 μήνες η κινητοποίησή μας έχει δεχτεί διωγμό σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι πρωτύτερα. Μαζικές συλλήψεις, κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παράνομες κατ’ οίκον έρευνες και επιθέσεις στο δικαίωμά μας να μαζευτούμε και να διαδηλώσουμε έχουν γίνει το θεσμικό μας πλαίσιο. Από εδώ και στο εξής, οι διαδηλώσεις μας δεν περιστοιχίζονται από μπλε φώτα και άγριους αστυνομικούς.
Από εδώ και στο εξής δεν θα αισθανθούμε ένοχοι μόνο και μόνο επειδή διαφέρουμε από τους υπόλοιπους. Από εδώ και στο εξής δεν θα είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον. Ο αγώνας για ένα σπίτι νεολαίας είναι ένας πολιτικός αγώνας και δεν μπορεί να μειωθεί από τους νόμους και την τάξη. Είμαστε μια ποικιλόμορφη κινητοποίηση με διαφορετικές εκφράσεις και τρόπους για να λάβουμε δράση. Αλλά παρότι είμαστε διαφορετικοί, ενεργούμε ενωμένοι. Σήμερα κάνουμε τα πράγματα με έναν τρόπο. Αύριο με άλλο και την επομένη με άλλον διαφορετικό τρόπο. Με την Action G13 θα βγούμε μαζί στους δρόμους και θα δημιουργήσουμε μια μαζική δράση η οποία θα είναι μια απείθαρχη και μη βίαιη αντιπαράθεση. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε, να προκαλέσουμε, να εξαπατήσουμε και να είμαστε δημιουργικοί, να μην αφήσουμε συμβατές ιδέες να θέσουν όρια για τα κατορθώματά μας. Είμαστε εντελώς ανυπολόγιστοι και απρόβλεπτοι. Πάντα θα έχουμε ένα δεύτερο σχέδιο έτοιμο. Το δημοτικό συμβούλιο της Κοπεγχάγης μας οφείλει ένα σπίτι νεολαίας. Αν δεν μας το δώσουν, θα πρέπει να το πάρουμε μόνοι μας. Η δράση.
Όταν θα βγούμε στους δρόμους θα είμαστε όλοι, από μωρά με καροτσάκια με τη μαμά και το μπαμπά, γιαγιάδες και παππούδες, ομοφυλόφιλοι, γκριζομάλληδες καταληψίες, διαδικτυακοί πειρατές που εργάζονται στο σπίτι, χιπ χοππερς, άνεργοι πανεπιστημιακοί, γραφίστες. Θα πάρουμε ένα καινούριο σπίτι νεολαίας είτε με είτε χωρίς την βοήθεια των πολιτικών.

Αυτό είναι το σπίτι: http://modkraft.dk/IMG/jpg/g3_nyt_ungdomshus02-2.jpg … και τα περίχωρα: http://modkraft.dk/IMG/jpg/g3_nyt_ungdomshus01-2.jpg