September 22, 2010

Mιχαήλ Μπακούνιν

Ξεσηκώνεστε πάλι.Δεν κατόρθωσαν λοιπόν να σας θάψουν.
Αυτό το καταστροφικό πνεύμα του κράτους που σας ερεθίζει, δεν είναι συνήθως το εφήμερο προιόν μιας νεανικής έξαρσης, αλλά η έκφραση μιας ζωτικής ανάγκης και ενός αληθινού πάθους.Ξεπηδά απο τα ίδια τα βάθη της λαικής ζωής.
Αν οι επαναστατικές σας τάσεις δεν ήταν παρά μόνο μια αρρώστεια εξωτερική, περαστική, ή απλή φαγούρα μιας κενοδοξίας νέων ανθρώπων, τα ηρωικά μέσα που η πατρική μας κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να σας θεραπέυσειθα είχαν απο πολύ καιρό στεφθεί με επιτυχία.Εδώ και καιρ, με το να παραιτηθείτε απο την επικύνδινη μανία της σκέψης, με το να παραιτηθείτε απο κάθε ανθρώπινο που υπάρχει στον άνθρωπο, θα είχατε καταντήσει, ανάμεσα σε αυτόν τον όχλο των κυβερνητικών και τιτλούχων ζώων, που ληστεύουν τον λαό και που καταβροχθίζουν την χώρα, ζώα και εσείς οι ίδιοι.
Τίποτα δεν σας λύγισε, κρατηθήκατε,άρα είστε δυνατοί.Πολλοί απο τους συντρόφους σας αφανίστηκαν.Αλλά για κάθε θύμα που θαβόταν, δέκα καινούργιοι μαχητές έβγαιναν απο την γη....Απο που παίρνετε την δύναμη και την πίστη σας;;Μια πίστη χωρίς θεό,μία δύναμη χωρίς προσδοκία,χωρίς προσωπικούς στόχους!Που βρίσκετε αυτήν την δύναμη να καταδικάσετε συνειδητάολόκληρη την ύπαρξη σας σε ανυπαρξία, και να αντιμετωπίσετε τα βασανιστήρια και τον θάνατοχωρίς ματαιότητα και χωρίς κούφια λόγια;Που είναι η πηγή αυτού του ανάλγητου λογισμού της καταστροφής, αυτής της ψυχρά παθιασμένης απόφασης που μπροστά στο πνεύμα φοβάται και το αίμα παγώνει στις φλέβες των αντιπάλων μας;Αυτό που δεν θα σας συγχωρήσουν ποτέ, είναι το ότι δεν θέλετε να είστε ούτε κλέφτες, ούτε οραματιστές.Περιφρονείτε τόσο τον μισητό αυτό κόσμο του οποίου η πραγματικότητα σας καταπιέζει, όσο και τον ιδανικό κόσμο,που έως τώρα χρησίμευε σαν καταφύγιο στις καθαρές ψυχές. ενάντια στις ατιμίες της πραγματικότητας.
Φίλοι! Παρατείστε λοιπόν πιο γρήγορα αυτόν τον κόσμοπου είναι κατδικασμένος στην καταστροφή!Παρατείστε αυτά τα πανεπιστήμια, αυτές τις ακαδημίες, αυτά τα σχολεία, απο τα οποία τώρα σας κυνηγάνε, και με τα οποία πάντοτε σκόπευαν να σας χωρίσουν απο τον λαό.Πηγαίνετε στον λαό!Εκεί πρέπει να βρίσκεται η καριέρα σας, η ζωή σας και η γνώση σας.Μάθετε ανάμεσα σε αυτές τις μάζες με τα σκληραγωγημένα χέρια απο την δουλειά, πως πρέπει να υπηρετήσετε τον λαικό σκοπό!
Και να θυμάστε καλά, αδέλφια, οτι η μορφωμένη νεολαία δεν πρέπει να είναι ούτε το αφεντικό, ούτε ο προστάτης, ούτε ο ευεργέτης, ούτε ο δικτάτορας του λαού, αλλά ο μαιευτήρας της αυθόρμητης χειραφέτησης του, αυτός που θα ενώνει και θα οργανώνει όλες τις προσπάθειες των λαικών δυνάμεων! Ψεύδονται λέγοντας σας ότι η Ευρώπη μένει βυθισμένη σε έναν βαρύ ύπνο.Ξυπνά αντίθετα, και πρέπει στα αλήθεια να είναι κανείς κουφός και τυφλός για να μην αισθανθεί καθόλου τα προμηνύματα μιας υπέρταης μάχης.
Οργανωμένος για αυτή την μάχη και δίνοντας το χέρι ανάμεσα απο τα σύνορα όλων των κρατών, ο εργατικός κόσμος της Ευρώπης και της Αμερικής, σας καλεί σε μια αδελφική συμμαχία

Γενεύη , Μάιος 1869
( Επιλεγμένα αποσπάσματα απο το "Δυο λόγια στους νεαρούς Ρώσους αδελφούς μου" )