September 22, 2010

'Ενα μικρό αφιέρωμα για τους zapatistas ( 1 )


Η εξέγερση

Το κίνημα των Ζαπατίστας (Ejercito Zapatista de Liberacion Nacional EZLN -Στρατός των Ζαπατίστας για την Εθνική Απελευθέρωση) ξεκίνησε την δράση του το 1994. Ιθαγενείς στην πλειοψηφία τους, αλλά και λευκοί και μιγάδες, εξεγέρθηκαν και δημιούργησαν τον Στρατό των Ζαπατίστας. Η εξέγερση ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 1994 όταν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του ομόσπονδου μεξικανικού κρατιδίου Τσιάπας το Σαν Κριστόμπαλ δε λας Κάσας. Σταδιακά η εξέγερση επεκτάθηκε και σε άλλες πολιτείες στο νότιο Μεξικό.
Οι Ζαπατίστας ζητούν για λογαριασμό των ιθαγενών Ινδιάνων να ζήσουν ελεύθεροι χωρίς διώξεις, γη για να καλλιεργήσουν και να πάψουν να αποτελούν το περιθώριο της μεξικανικής κοινωνίας. Ο ρατσισμός, η γενικευμένη μιζέρια και η έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης αλλά πάνω από όλα η πείνα είναι οι αιτίες που όπλισαν το χέρι των ιθαγενών αγροτών που απαρτίζουν τον Στρατό των Ζαπατίστας (ΕΖLN).
Αναδιανομή της γης Οι Ζαπατίστας ζητούν επίσης αγροτική μεταρύθμιση με ανακατανομή της γης και κάποια μορφή αυτονομίας των ιθαγενών. Το κίνημα των Ζαπατίστας δεν είναι πολιτικό κόμμα. Αντίθετα έχει προτείνει τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην πολιτεία της Τσιάπας με τη συμμετοχή όλων των μη κυβερνητικών μαζικών συλλόγων και τοπικών ομάδων. Αυτη η επαναστατική κυβέρνηση έχει ήδη συγκροτηθεί και σε αυτην συμμετέχουν εκπρόσωποι των συλλογικών οργανώσεων των ιθαγενών. Ταυτόχρονα, περίπου 38 δημαρχίες από τα ορεινά της Τσιάπας που συμμετέχουν και αποτελούν τη βάση της επαναστατικής κυβέρνησης διοικούμενες από υποστηρικτές των ανταρτών έχουν προχωρήσει ήδη σε κατάληψη και αναδιανομή της γης. O Mάρκος Εκπρόσωπος και οργανωτής του κινήματος είναι ο Subcomandante Marcos. Ο «υποδιοικητής» όπως αυτοαποκαλείται, (αφού διοικητής κατά τον Μάρκος είναι ο λαός), δεν γεννήθηκε στη ζούγκλα αλλά ξέρει να την εκπροσωπεί με χιούμορ, να την εκφράζει και να την ενθουσιάζει. Ο ίδιος έχει πανεπιστημιακή μόρφωση και επαναστατική εμπειρία, και δηλώνει πως ο αγώνας του είναι αγώνας για όλους τους φτωχούς του Μεξικού. Είναι αγώνας για να ζει ο λαός με ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.
Οι Ζαπατίστας είναι ίσως το μοναδικό αντάρτικο κίνημα στη Λατινική Αμερική το οποίο πολεμάει με τη δύναμη του λόγου περισσότερο παρα των όπλων. Ο Μάρκος άριστος γνώστης της δύναμης των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα χρησιμοποίησε για να κάνει γνωστά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα αιτήματα των Ζαπατίστας σε όλο τον κόσμο και να κερδίσει την συμπάθεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Αποφεύγει την ξύλινη γλώσσα της αριστεράς και δανείζεται εκφραστικά μέσα των ιθαγενών αλλά και ποιήματα και στίχους τραγουδιών δημιουργώντας έναν λόγο πρωτότυπο. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να γνωστοποιήσει σε όλον τον κόσμο τα άιτήματα του κινήματος. Στο λόγο του είναι συγκινητικός, ρομαντικός, χιουμορίστας, και μάλιστα έχει εκδόσει βιβλία και περιοδικά. Έχει δώσει συνεντεύξεις σε εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιόφωνα και έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς στη Λατινική Αμερική. Το καθεστώς στο Μεξικό στην προσπάθεια του να πλήξει το κύρος του Μάρκος έδωσε στην δημοσιότητα τα στοιχεία του, λέγοντας μάλιστα πως δεν είναι ιθαγενής και πως δεν τους εκπροσωπεί. Τον Φεβρουάριο του 1995 αποκαλύφθηκε πως πρόκειται για τον Ραφαέλ Σεμπαστιάν Γκιγιέν Βισέντε που γεννήθηκε το 1957 στο Ταμπίκο, μια παράκτια πόλη στον κόλπο του Μεξικού, στην πολιτεία Ταμαουλίπας με σπουδές φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο UNAM, ο οποίος μάλιστα ακολουθούσε ακαδημαϊκή καριέρα όταν αποφάσισε να ενταχθεί στο αντάρτικο. Ο ίδιος είχε πει για τον εαυτό του. Ο Μάρκος είναι όλες οι καταπιεσμένες μειονότητες που αντιστέκονται, εκρήγνυνται και λένε "Φθάνει πια!".
Όλες οι μειονότητες την ώρα που πρέπει να μιλήσουν, και όλες οι πλειονότητες την ώρα που πρέπει να σωπάσουν και να υπομείνουν. Όλοι οι αποκλεισμένοι που αναζητούν ένα λόγο, το λόγο τους, αυτό που ξαναδίνει την πλειοψηφία στους αιώνια διασπασμένους, εμάς. Ό,τι ενοχλεί την εξουσία και τις καθησυχασμένες συνειδήσεις, αυτό είναι ο Μάρκος... ΕκπαίδευσηΌλες οι ινδιάνικες φυλές, 57 συνολικά, που μιλούν 92 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, έχουν τα ίδια αιτήματα. Αναγνώριση της ιδιαιτερότητας τους, γη, τροφή, υγεία και εκπαίδευση. Στο Μεξικό το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι 10,46%, αλλά στις κοινότητες των Ινδιάνων ξεπερνάει το 50%. Μάλιστα, το 75% των παιδιών των Ινδιάνων δεν τελειώνουν ούτε καν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 86% πεθαίνει από απλές εντερικές διαταραχές, ενώ το 60% υποσιτίζεται. Από τα 100 εκατομμύρια του πληθυσμού το 43% ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας, ποσοστό που αφορά κυρίως τους Ινδιάνους. Στην Τσιάπας μάλιστα οι ανισότητες υπήρξαν ακόμη πιο έντονες από ότι στο υπόλοιπο Μεξικό. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι ότι μεγάλοι γαιοκτήμονες κατέχουν μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις οποίες δουλεύουν οι ιθαγενείς.
Πριν από λίγες δεκαετίες ακόμη δεν επιτρεπόταν οι ιθαγενείς να περπατάνε στα πεζοδρόμια!

OI ZAΠΑΤΙΣΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ OAXACA

Από την ανακοίνωση της Γενικής Διοίκησης του Ζαπατιστικού Στρατού για την Εθνική Απελευθέρωση, 2/12/2006. Με μια σειρά κινήσεων, το κίνημα των Ζαπατίστας δήλωσε τη συμπαράστασή του στον εξεγερμένο λαό της Οαχάκα. Συμβολικές καταλήψεις δρόμων πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές της Τσιάπας που ελέγχονται από τους Ζαπατίστας, ανακοινώσεις συμπαράστασης εκδόθηκαν από το Ζαπατιστικό μέτωπο, και μια ομάδα αποτελούμενη από συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Ακτεάλ (μια σφαγή ορόσημο για το Ζαπατιστικό κίνημα) έφτασε στην εξεγερμένη Οαχάκα για να δηλώσει τη συμπαράστασή της στην APPO.

Η «Άλλη Καμπάνια», άργησε να φτάσει στην Οαχάκα... Παρ' όλα αυτά, η κορυφαία κίνηση συμπαράστασης, αυτή που ανέμεναν οι πολίτες της εξεγερμένης πολιτείας, δεν πραγματοποιήθηκε τις ημέρες που η Οαχάκα έβραζε. Ο αγαπητός ανά την υφήλιο εκπρόσωπός του κινήματος των Ζαπατίστας, ο subcomandante Μάρκος, δεν έφτασε στην εξεγερμένη Πολιτεία. Και τις ημέρες που η αποστολή του Εξάντα βρίσκονταν στην πόλη, μια διάχυτη απογοήτευση, που συχνά έφτανε τα όρια της δυσαρέσκειας, απέναντι στην «μη έμπρακτη συμπαράσταση» επικρατούσε στις τάξεις των πολιτών που «είχαν πάρει την εξουσία στα χέρια τους». Ο Μάρκος, καθ' όλη τη διάρκεια της εξέγερσης της Οαχάκα βρίσκονταν εν μέσω της πορείας της «Άλλης Καμπάνιας» περιδιαβαίνοντας όλες τις Πολιτείες της χώρας. Η καμπάνια αυτή των Ζαπατίστας, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006 πριν ακόμη από τις Προεδρικές εκλογές της χώρας, στόχο της είχε τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου «των από κάτω». Των ενεργών, δηλαδή, πολιτών του πλανήτη που απορρίπτοντας κάθε είδους «εξουσίες» και «πρωτοπορίες», αναζητούν τις διόδους για τη δημιουργία «μιας άλλης πολιτικής» που δεν περνάει μέσα από τη λογική των παραδοσιακών πολιτικών και κομματικών μηχανισμών. Κι αυτός ακριβώς ο προσανατολισμός της «Άλλης Καμπάνιας» των Ζαπατίστας, είναι που έκανε ηχηρή την «απουσία» τους από τα γεγονότα της Οαχάκα.

Γιατί στην εξεγερμένη πολιτεία δεν υπήρξαν κομματικοί καθοδηγητές και πρωτοπορίες. Οι απλοί άνθρωποι ήταν αυτοί που αυθόρμητα οργάνωσαν την APPO. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν μέσα από λαϊκές συνελεύσεις και οι «κομματικές ταυτότητες» δεν έπαιζαν κανένα ρόλο. Όσοι μάλιστα τόλμησαν να μιλήσουν εκ μέρους του κινήματος, απομονώθηκαν άμεσα από αυτό, αφού «αρχηγοί» και «εκπρόσωποι», δεν γίνονταν δεκτοί. Ήταν λοιπόν, σαν οι Ζαπατίστας να απουσίαζαν από την εφαρμογή στην πράξη αυτών για τα οποία και οι ίδιοι αγωνίζονται. Οι κάτοικοι της Οαχάκα άλλωστε, όσο οι νεκροί, οι «εξαφανισμένοι» και οι τραυματίες από τις συγκρούσεις τους με την αστυνομία αυξάνονται, ανέμεναν από τον Μάρκος και τους Ζαπατίστας, να πράξουν κάτι αντίστοιχο με τα όσα έπραξαν και στην περίπτωση του Ατένκο την άνοιξη που μας πέρασε. Τότε, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις των κατοίκων της μεξικάνικης αυτής πόλης με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι Ζαπατίστας έθεσαν τις κοινότητές τους σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», ενώ διέκοψαν και την πορεία της Άλλης Καμπάνιας και παρέμειναν στην πρωτεύουσα του Μεξικού απαιτώντας να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ο ίδιος ο subcomandante, μάλιστα ηγήθηκε στις 5 Μαίου της πορείας των 5.000 ανθρώπων που κατέληξε στην πλατεία του Ατένκο. άρκος: «Βρισκόμαστε ή μπροστά σε μια μεγάλη εξέγερση ή μπροστά σε έναν εμφύλιο πόλεμο».

Παρ' όλα αυτά, όσα δεν έγιναν, δείχνουν απλά «να μην έγιναν ακόμη». «Το μεγάλο μάθημα της APPO και του λαού της Οαχάκα» δήλωνε o Mάρκος στο Contralinea..«είναι η ύπαρξη μιας "άλλης" δυνατότητας και η ανάγκη να ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός δικτύου από την «Άλλη Kαμπάνια». Γιατί, μπορεί τώρα να αντιδρούμε σε όσα συμβαίνουν στην Οαχάκα, αλλά το κάνουμε αφού μας έχουν γονατίσει, αφού έχουμε δεχτεί τα χτυπήματα...». Θα έπρεπε να έχουμε ήδη την ικανότητα να στηρίζουμε τα αιτήματά τους σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι η πτώση του Ουλίσες Ρουίς, ενώ η APPO και ο λαός της Οαχάκα θα αρχίσουν να σχεδιάσουν άλλα πράγματα. Μπορεί να υποφέρουν από την καταστολή, αλλά η οργάνωση δεν θα χαθεί. Ακόμη κι έτσι, ακόμη κι αν η τηλεόραση δείξει ότι τους χτυπούν από όλες τις πλευρές και συλλαμβάνουν πολλά από τα μέλη της, η διαδικασία της αυτοοργάνωσης που προώθησε σε ομάδες και συλλογικότητες είναι ανεκτίμητη, κι αυτό δεν αλλάζει...». Δεν πάει άλλωστε καιρός από την ημέρα, που με αφορμή την κατάσταση στην Οαχάκα, αλλά και γενικότερα την ταραγμένη πολιτική ζωή στο Μεξικό, ο «Αντιπρόσωπος Μηδέν» όπως ονομάζεται πλέον ο subcomandante Μάρκος, δήλωνε «βρισκόμαστε ή μπροστά σε μια μεγάλη εξέγερση ή μπροστά σε έναν εμφύλιο πόλεμο». Τελικά, τα δύο κινήματα... είναι ένα!

Tις παραπάνω δηλώσεις του Μάρκος, ακολούθησε και μια σειρά ακόμη από κινήσεις συμπαράστασης, με αποκορύφωμα το κάλεσμα των Ζαπατίστας «ώστε η 22α Δεκεμβρίου να είναι μια παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους της Οαχάκα». Εκείνη την ημέρα, χιλάδες πολίτες σε εκατοντάδες πόλεις τους πλανήτη συμμετείχαν σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Οαχάκα και την APPO. Στην διεθνή μάλιστα συνάντηση που έγινε στις εξεγερμένες κοινότητες της Τσιάπας στα τέλη του Δεκέμβρη και τις αρχές του Γενάρη, ανάμεσα σε εκπροσώπους 30 χωρών, συμμετείχαν και εκπρόσωποι της APPO, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες ελπίδες για την κοινή πορεία των κινημάτων, ή πιο σωστά «για τα δύο κινήματα που είναι ένα!».